Bank omarmt ondernemend talent – NHD

HOORN – De wedstrijd voor West-Friese jongeren met talent op het gebied van ondernemerschap heeft een belangrijke steun in de rug gekregen door samenwerking met Rabobank West-Friesland. Die neemt een groot deel van de organisatie over en gaat ook praktische diensten verlenen.

Ondernemend West-Friesland heette de wedstrijd vorig jaar nog. Bij de tweede editie waren toen vijf scholen, 400 leerlingen tussen 13 en 19 jaar en achttien docenten betrokken.

Jong17
Nu is de naam van deze ‘junior ondernemers game’ Jong17. De categorieën zijn Ondernemen (het proces om tot een eigen product of dienst te komen) of Ondernemend (maatschappelijke organisaties helpen een vraagstuk op te lossen). De inschrijving voor docenten en ondernemers is geopend via www.jongwestfriesland.nl

Training
Docenten krijgen in januari een training van twee avonden om ondernemend onderwijs in de les toe te passen. Elke groep bij Ondernemen werkt een bedrijfsidee uit met een financieringsaanvraag voor het startkapitaal. Zij zullen de rollen moeten verdelen: wie doet de verkoop, wie regelt het geld, wie doet de styling, wie is creatief? Ze moeten hun idee pitchen, hun netwerk aanboren, een begroting maken. Omgaan met geld is een belangrijk thema. Met de bank wordt een echt contract afgesloten voor een lening per groep (maximaal 20 euro), die na afloop van het project ook afgelost moet worden. In de tweede categorie zorgt Vrijwilligerspunt voor de verdeling van de vragen die vanuit de niet-winstgevende organisaties zijn binnengekomen, waarna de leerlingen een idee uitwerken. Een selectie van de plannen gaat door naar de finale van Jong17 op 12 april in de Parkschouwburg.

Begeleiding
De drijvende kracht achter de wedstrijd, trainer en coach Sylvia Bakker van Prodico, kan zich door de bemoeienis van de Rabobank nu concentreren op de begeleiding van docenten en leerlingen. De bank was al eerder betrokken, met gastlessen op het Martinuscollege, en wilde graag een grotere bijdrage leveren, zegt communicatie-adviseur Marieke Jonker. “Als je bij de jeugd de kiem voor het ondernemen legt kun je daar profijt van trekken, als regio én als bank. Je ziet een kanteling in het onderwijs, waarbij de vraag steeds vaker is wat jongeren kunnen leren van ondernemers, van het bedrijfsleven. Wij willen die partijen bij elkaar brengen.” Voor scholen is de wedstrijd interessant omdat in de meeste onderwijsrichtingen ondernemen tegenwoordig een belangrijk of zelfs verplicht onderdeel is van het lesprogramma. “De wedstrijdvorm is de saus die je er overheen giet, een extra motivatie”, zegt Sylvia.

Ondernemers
Een groot pluspunt is de betrokkenheid van ‘echte’ ondernemers, die advies kunnen geven. Sylvia Bakker heeft een vaste groep die zij altijd kan benaderen en hoopt ook nog wat meer gevestigde, ‘doorgewinterde’ ondernemers te kunnen interesseren. Ook hier kan de Rabobank een grote rol spelen. Ruben van Haarlem, accountmanager MKB, vertelt dat de bank 12.000 zakelijke contacten heeft. Dat maakt het eenvoudiger de juiste persoon te vinden om te vragen voor een advies of als coach.

Ondernemers die willen meewerken kunnen zich via jongwestfriesland.nl ook zelf opgeven.

Andere bril
Arjan Smit, directeur bedrijven van Rabobank West-Friesland, weet dat ondernemers soms zelfs gráág middelbare scholieren inzetten, omdat die met een heel andere bril naar hun bedrijf kijken. Sylvia Bakker kent nog een andere drijfveer: “Veel mensen vinden dat het onderwijs achterblijft, nu kunnen ze er echt iets aan doen. Een actieve rol spelen, door kennis en ervaring te delen.”